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July 2013 

IMPACT ON EMPLOYEE BENEFIT PLANS OF THE  
SUPREME COURT’S DEFENSE OF MARRIAGE ACT RULING 
 
In a landmark ruling, United States v. Windsor, the Supreme Court struck down a major provision of the 
Defense of Marriage Act (“DOMA”).  Since its enactment in 1996, DOMA provided definitions for the 
terms “marriage” and “spouse1” that, by their terms, excluded same-sex marriages.  These definitions 
were applicable to all federal statutes, regulations, rulings and orders, including the Internal Revenue 
Code (the “Code”) and the Employee Retirement Income Security Act (“ERISA”), as well as all other 
federal statutes that regulate employee benefit plans.   

Since the enactment of DOMA, several states adopted laws permitting marriage between same-sex 
couples.  The Supreme Court ruled in Windsor that the exclusion of married same-sex couples in the 
definitions of marriage and spouse set forth in DOMA violates the equal protection rights of such couples 
under the U.S. Constitution.  The Supreme Court’s decision means that, for purposes of all federal laws, 
legally married same-sex couples, as determined by applicable state law, must be recognized when the 
terms “married” and “spouse” are used.  This decision returns federal law to its prior practice of 
recognizing marriages based on whether a marriage is valid under applicable state law.  Accordingly, 
employee benefit plan sponsors and administrators should review their plan documents and procedures 
to determine whether changes need to be made to reflect this comprehensive change in federal law.   

Background 

The two substantive provisions of DOMA are Section 2, which permits states to decide whether to 
recognize marriages of same-sex couples from other jurisdictions, and Section 3, which provides the 
definitions of “marriage” and “spouse” that exclude same-sex couples.   

Section 3 of DOMA was held unconstitutional by several lower courts and two federal Courts of Appeal.  
On June 26, 2013, the Supreme Court issued its ruling on DOMA, holding that Section 3 of “DOMA is 
unconstitutional as a deprivation of liberty” protected by the Fifth Amendment to the U.S. Constitution. 

The Supreme Court’s ruling does not address Section 2 of DOMA and does not address the issue of 
whether states must permit same-sex couples to marry or require states to recognize the marriages of 
such couples legally married in another state.2 

                                            
1 “[T]he word ‘marriage’ means only a union between one man and one woman as a husband and 

wife, and the word ‘spouse’ refers only to a person of the opposite sex who is a husband or a wife.” 

2 On procedural grounds, the Supreme Court dismissed an appeal of a federal district court’s 
ruling that the California constitutional amendment that limited marriage to opposite-sex couples 
unconstitutionally violates the equal protect and due process rights of same-sex couples.  As a result of 
the Supreme Court’s ruling, the State of California began issuing marriage licenses to same-sex couples 
on June 28, 2013.  Because the Court did not address the merits of the constitutional challenge, the lower 
court’s ruling only applies to the State of California.   
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Other questions remain unanswered pending further guidance from the federal government’s regulatory 
agencies.  For example, which state’s laws are applicable when the federal government seeks to 
determine whether a marriage is to be recognized, i.e., the state where the couple was married (“the 
State of Celebration”) or the state where the couple resides (“the State of Residence”). 

Currently, same-sex couples can become legally married in 13 states and the District of Columbia 
(“Recognition States”)3.  Of the approximately 1,100 statutes that specifically mention “marriage,” 
“married” or “spouse,” most are either silent on the issue or specify that the applicable state law is the 
State of Celebration.  Other statutes and regulations, most notably the Social Security Act, specify an 
individual’s marital status will be determined based on his or her State of Residence at the time the 
benefit or obligation applies. 

Following the Windsor decision, President Obama directed Attorney General Eric Holder to work with 
other cabinet members “to review all relevant federal statutes to ensure this decision, including its 
implications for federal benefits and obligations, is implemented swiftly and smoothly.”  Since the Windsor 
decision, the Department of Defense (“DOD”) has announced that the same-sex spouses of military 
service members are eligible immediately for a wide range of spousal benefits, and the Office of 
Personnel Management (“OPM”) announced that all federal agencies will “extend benefits to federal 
employees and annuitants who have legally married a spouse of the same sex,” apparently, on a pre-tax 
basis. 

Marriage Recognition and Private Employee Benefit Plans 

Employee benefit plans are subject to several federal statutes including the Code, ERISA, Health 
Insurance Portability and Accountability Act (“HIPAA”), Consolidated Omnibus Budget Reconciliation Act 
of 1985 (“COBRA”) and the Family and Medical Leave Act (“FMLA”).  Except for FMLA, none of these 
laws or related guidance includes a choice of law provision, i.e., a State of Celebration or State of 
Residence rule.  In the absence of a choice of law provision, Windsor will require the federal government 
to recognize all legal same-sex marriages.  Thus, the State of Celebration rule will apply for such laws.  
FMLA does not specify which rule applies; however, the FMLA regulations specify that the employee’s 
spouse will be determined under the law of the employee’s state of residence at the time of the leave 
request. 

With respect to the income tax provisions of the Code, which include all of the relevant employee benefit 
sections, there appears to be conflicting authority supporting both a State of Celebration and a State of 
Residence rule for determining whether a taxpayer is married.  The day after the Windsor decision, the 
Internal Revenue Service (“IRS”) posted the following notice on its webpage:   

We are reviewing the important June 26 Supreme Court decision on the 
Defense of Marriage Act.  We will be working with the Department of 
Treasury and Department of Justice, and we will move swiftly to provide 
revised guidance in the near future. 

At this time, the IRS has not provided additional guidance.  It is noteworthy, however, that the statements 
from the DOD and OPM do not suggest that benefits provided to the same-sex spouse of a service 
member or federal government employee would be subject to imputed income tax if the service member 
or employee resides in a non-Recognition State.  In fact, the OPM letter specifies that employees may 

                                            
3 Currently, Massachusetts, Iowa, Connecticut, Vermont, New Hampshire, the District of 

Columbia, New York, Maine, Maryland, Washington, California, Delaware and, beginning August 1, 2013, 
Minnesota and Rhode Island.   
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seek reimbursement of their same-sex spouse’s medical or dependent care expenses from their flexible 
spending accounts.  As such reimbursements are controlled by the Code, it may be reasonable to 
assume that the IRS will be adopting a State of Celebration rule.  Until the IRS publishes guidance on this 
matter, however, we will not know for certain whether the legal marriages of same-sex couples residing in 
non-Recognition States will be recognized for federal income tax purposes.  Accordingly, we have divided 
our discussion of applicable employee benefit rules into two categories:  rules for employees who reside 
in Recognition States and rules for employees who reside in non-Recognition States. 

Employees who reside in Recognition States 

With respect to employees married to a same-sex spouse residing in a Recognition State, their marriage 
will be recognized under all federal laws.  Thus, the spouses of such employees must be recognized as 
follows: 

 Tax-favored retirement plans:   

o The spousal consent, qualified pre-retirement annuity (“QPSA”) and qualified joint and 
survivor annuity (“QJSA”) rules will apply, including the designation of the spouse as the 
default beneficiary under the plan. 

o Delayed distributions under the minimum distribution requirements applicable to a 
surviving spouse will apply and the surviving spouse may roll over a lump-sum 
distribution to an IRA or other qualified plan. 

o Employees with same-sex spouses should be eligible to take hardship distributions for 
spousal health care, education and burial expenses, if the plan permits such 
distributions. 

o In the event of a divorce, a domestic relations order naming a same-sex spouse as 
alternate payee can be a qualified domestic relations order if the order satisfies the 
applicable requirements. 

 Health and welfare plans:   

o If a same-sex spouse is covered under an employer’s group health plan or other tax-
favored spousal benefit, the employer should cease imputing income for the value of the 
employer-paid portion of such benefits. 

o If an employer’s plan covers same-sex spouses, the spouse should be treated as a 
COBRA-qualified beneficiary in the event of a loss of coverage until further guidance is 
published.   

o Employees may elect to pay for health and other welfare plan coverage for their spouse 
on a pre-tax basis, as well as receive expense reimbursement from health and/or 
dependent care flexible spending arrangements, through a cafeteria plan, for the 
expenses of their spouse and step-children.   
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o It may be possible to treat the Windsor decision as constituting a change of status event 
that would permit eligible employees to make a mid-year election for spousal or step-
children coverage.4 

o If eligible for coverage, the employee’s spouse and step-children will have HIPAA special 
enrollment rights. 

 FMLA leave:  If otherwise eligible, the employee is entitled to take 12 weeks of FMLA leave to 
care for the employee’s spouse and step-children. 

Employees who reside in non-Recognition States 

Until IRS issues guidance, it is unclear how the marriages of same-sex couples who reside in non-
Recognition States should be handled for purposes of the Code.  In the event the IRS concludes that the 
State of Celebration controls, the tax favored retirement plan and other tax related rules outlined above 
would apply.  If, however, the IRS applies State of Residence rule, same-sex spouses will continue to be 
treated as follows: 

 Tax-qualified retirement plans:   

o In the absence of guidance from the IRS or if the IRS adopts a State of Residence rule, 
an employee’s same-sex spouse can be designated as the employee’s beneficiary (if 
permitted by the plan) and is eligible to elect non-spousal rollover distributions, but the 
spousal consent, QPSA and QJSA rules will not apply.  The surviving spouse will not be 
eligible for delayed minimum required distributions.  

o Employees who designate their same-sex spouse as their beneficiary are eligible to take 
hardship distributions for the health care, education or burial expenses of the spouse as 
a designated beneficiary, if the plan permits such distributions.   

o In the event of a divorce, a domestic relations order naming a same-sex spouse as 
alternate payee may not be a qualified domestic relations order even if the order 
satisfies other applicable requirements.  In such cases, we recommend proceeding with 
extreme caution until further guidance from the Department of Labor (“DOL”) or IRS is 
provided. 

 Health and welfare plans:   

o If a same-sex spouse is covered under an employer’s group health plan or other tax-
favored welfare benefit, the employer should continue imputing income for the value of 
the employer-paid portion of such benefits unless the IRS adopts a State of Celebration 
rule.   

o If an employer’s plan covers same-sex spouses, the spouse should be treated as a 
COBRA-qualified beneficiary in the event of a loss of coverage until further guidance is 
published. 

o The employee may not elect to pay for group health coverage on a pre-tax basis unless 
the spouse is also the employee’s dependent.  Similarly, the employee cannot be 

                                            
4 The OPM letter indicates that  mid-year change-of-status elections may be made within 60 days 

of the date of the Windsor decision.   
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reimbursed for medical expenses of a same-sex spouse from a health care flexible 
spending arrangement unless the spouse is also a dependent.   

o The employee cannot obtain reimbursement from a dependent care flexible spending 
arrangement for the dependent care expenses of a same-sex spouse or the children of 
the spouse that the employee has not adopted.   

o If eligible for coverage, the employee’s spouse and step-children will have HIPAA special 
enrollment rights. 

 FMLA leave:  It is possible that the DOL will issue alternative guidance that would adopt a State 
of Celebration rule for purposes of FMLA leave. In the absence of such guidance, however, the 
current regulations include a State of Residence rule.  Thus, even if otherwise eligible, the 
employee residing in a non-Recognition State is not entitled to take 12 weeks of FMLA leave to 
care for the employee’s same-sex spouse and step-children.   

Unresolved Issues 

In addition to the question of which marriages will be recognized for purposes of the Code, there are 
several other unresolved issues.  Perhaps most significant is the issue of whether the Windsor decision is 
retroactive.  In general, rulings striking down statutes as unconstitutional are retroactive.  Many tax 
advisors believe that a married same-sex couple should be able to file a claim for refund of excess taxes 
with respect to any open tax year (generally 2010, 2011, and 2012).  Code section 7805(b) permits the 
Secretary of the Treasury to “prescribe the extent, if any, to which any ruling . . . related to the internal 
revenue code shall be applied without retroactive effect.”  At a minimum, the Secretary should rule that 
the Windsor decision will apply prospectively with respect to the tax qualification requirements of the 
Code.  In the absence of such ruling, plans previously prohibited by DOMA from recognizing same-sex 
spouses could have retroactive qualification failures to the extent the plans disregarded a same-sex 
spouse when processing distribution elections and death benefit payouts for affected participants.   

A more complicated scenario might occur if the same-sex spouse of a retiree who has commenced 
single-life annuity payments files a claim for benefits on the basis that the plan “failed” to obtain the 
spouse’s consent prior to the annuity starting date.  As the claim for benefits would arise under ERISA, 
which does not have a provision similar to Code section 7805(b), it is not clear how such a claim should 
be resolved. 

It is unclear how plan sponsors should respond to a domestic relations order from a Recognition State 
that designates a same-sex spouse as an alternate payee with respect to the retirement benefit of an 
employee living and working in a non-recognition state.  In general, plan sponsors must comply with valid 
court orders.  It is not clear, however, that a same-sex spouse of a participant residing in a non-
Recognition State can be an alternate payee if the IRS and the DOL adopt the State of Residence rule.  
In the absence of additional guidance, plan sponsors should proceed with caution in processing such 
domestic relations orders with respect to participants residing in non-Recognition States. 

Lastly, it is uncertain whether annuitant retirees who were married on their annuity starting date and were 
not eligible to elect a QJSA can adjust their remaining annuity payments to provide a survivor benefit.  
However, the OPM letter provides this option for federal retirees and presumably a plan sponsor could 
amend its plan to allow such a change on a one-time basis. 

Steps Employers Should Take Now 

1. Stop imputing income for at least those employees who reside in a Recognition State and have 
elected spousal coverage. 
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2. Review all plan documents to identify how the terms “marriage,” “married” and “spouse” are 
defined and used.  If such terms are defined with reference to DOMA or a specific state law, 
determine whether plan amendments will be necessary. 

3. Review plan procedures for spousal consent (including, if applicable, plan loans), beneficiary 
designations and required minimum distributions to determine if adjustments are necessary.  

4. Retirement plan administrator’s need to know if a participant is married to a same-sex spouse.   

NOTE:  Many gay and lesbian employees may not have informed the plan administrator when 
they became married (possibly because their marriage would be disregarded for plan purposes 
or fear of discrimination).  To remedy this, consider sending a general notice to all participants 
in retirement plans requesting that they notify the plan administrator if they are married to a 
same-sex spouse.  This notice should advise employees that if they are legally married to a 
same-sex spouse, the Windsor decision may mean that, effective on the date of the decisions, 
their spouse is their default beneficiary and all prior beneficiary designations are void.  
Assurances of confidentiality may be necessary to obtain the most complete response.  

Legal recognition of same-sex marriages is expanding and quickly evolving. The marriage laws in several 
non-Recognition States have been or will soon be challenged.  We will keep you informed as guidance 
from the IRS and other federal agencies is announced.  If you have any questions about the Windsor 
decision and its impact on employee benefit plans, please contact Marc Purintun or Leslie Hansen or the 
Hunton & Williams attorney with whom you regularly work. 
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